Produkter
 • Lånesläp*
 • Fri byggrådgivning
 • Noga utvalda artiklar

Välj rätt underlagstak

Välj rätt underlagstak

Ett hållbart tak börjar med rätt underlag. Du kan lägga hur bra takpannor som helst, skrumpnar underlagspappen efter 10 år spelar det ingen roll. Satsa alltså på livslängd och kvalitet!

Underlagsprodukter fungerar som ett skyddande och vattenavledande skikt under yttertak av exempelvis takpannor, plåt eller ytpapp. De agerar också yttertak för fukt och nederbörd under byggtiden, tills det att taket är helt färdigställt. Generellt delas produkterna in i två grupper:

Underlagspapp eller -duk för fast träunderlag
Uppbyggd runt polyesterstomme, ytbelagd med sand och har tjockt lager köldflexibel bitumen. Går att använda under de flesta ytskikt.

Underlagsduk för frihängande konstruktioner

Släpper igenom fukt från takets insida men håller tätt utifrån. Lättarbetat då dukarna väger lite och kommer i breda rullar.

Vilket takunderlag ska jag välja?


Tecca har skapat en guide där du enkelt ser vilka alternativ som lämpar sig för olika konstruktioner och ytskikt, du hittar den under "Våra guider" på teccaworld.com. Det kan också vara bra att tänka på följande faktorer:

Vilket typ av yttertak ska läggas ovanpå?
För bitumen/takpapp ska YAM 2000 användas. För andra sorters yttertak, som betongpanna, profilerad plåt eller shingel, är valmöjligheterna större.

Hur stor är taklutningen?
Produkterna är godkända för olika lutningar. Välj produkt som klarar en lägre lutning –det ger större trygghet och flexibilitet även vid läggning på högre taklutning.

Hur snabbt behöver det gå?
Ju mer yta våden täcker, desto färre skarvar på taket. Det ger ett säkrare tak och sparar tid vid läggningen. Står byggnaden öppen länge – välj en produkt som klarar lång öppentid och exponering för UV-ljus.

Hur är klimatförhållandena?
Kustnära byggnader utsätts för en mer krävande klimatpåverkan än i ett skyddat inlandsläge. Tunnare produkter är normalt mer väderkänsliga och skadas lättare under byggskedet.

Vad säger AMA?
Säkerställ alltid att produkten uppfyller kraven enligt AMA Hus för aktuellt användningsområde.

Tänk på!


Att täta noga runt frånluftskanaler och andra genomföringar samt mot väggar, kanter, takfönster, övergångar och skorsten, är lika viktig som val av underlag. Se alltid till att välja produkter och system som funkar med varandra.

Proffstips för ett lyckat tak

 1. Använd aldrig underlagstäckningar som underlag för yttertak med svetsade tätskikt. Välj istället underlagspapp.
 2. Håll koll på om din yttertakstäckning kräver brandskyddande förmåga av underlaget. Använd i så fall till exempel YEP, YAP eller allra helst YAM 2000.
 3. Se till att fästa takläkt ordentligt och centralt vid skarvar och anslutningar. Undvik att hamna för nära ytterkant eller tvärskarv och använd skruv vid tuffa behov.
 4. Kom ihåg att kontrollera att klammer och spik har korrekt längd när du ska använda öppna infästningar.
 5. När du använder varmgalvaniserad takpappspik är det viktigt att ha rätt dimension, minst 20x2,8 mm eller 25x2,5 mm. För klammer gäller Rapid 140/10 eller större.
 6. Slarva inte med infästningar och spikning innan yttertäckningen är på plats – dåligt väder kan leda till regnläckage.
 7. Underskatta inte svårmonterade klistrade skarvar och vindutsatta lägen vid kallare väderlek. Montera med hänsyn och planera för att undvika att skarven exempelvis fläks upp.
 8. Prefabricerade, självklistrande kanter varierar i häftförmåga, speciellt om temperaturen är låg. Vid kallare väder än 5 plusgrader kan du behöva en varmluftspistol.