Stäng
  • Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar

Två semesterdagar per år!

Två semesterdagar per år!

– Jag skulle uppskatta att vi ägnat två dagar i genomsnitt per sommar åt att skrapa och måla våra fönster under alla år som vi bott här, men nu är det slut med det! berättar en lättad Magnus Tengvall från Spånga. Efter tolv år bestämde vi oss äntligen för att byta, och när det väl blev av undrade vi bara varför vi inte gjort det tidigare! Herregud, vilken skillnad!

SÄNKT ENERGIFÖRBRUKNING

– Plötsligt var det inget kallras längre. Nu kunde vi ställa soffan direkt vid fönstret utan att det drog i nacken på de som satt där. Och redan första dan kunde vi skruva ner värmen i hela huset. Det här måste sänka vår energiförbrukning rejält, det kände jag. Exakt hur mycket har jag inte kunnat räkna ut än, men jag är säker på att det är en hel del, fortsätter Magnus.

 

BULLRET FÖRSVANN

– Något som också slog oss var att det blev alldeles tyst i huset! Vi bor vid en rätt trafikerad väg och har vant oss vi bilarna under åren som gått. Nu försvann plötsligt bullret och det kändes nästan som om vi flyttat ut på landet! Underbart!

Familjen Tengvalls hus är från 50-talet och de bytte nästan alla sina fönster, totalt tio fönster och två altandörrar.

– Våra originalfönster var vanliga kopplade fönster och visserligen av bra kvalitet. De har ju hållit i över 60 år, men krävt mycket underhåll. Det var också skälet till att vi valde aluminiumklädda fönster. Lasse, vår kontakt på bygghandeln, berättade att nio av tio fönster som säljs nuförtiden är aluminiumklädda. Och det är lätt att förstå varför. De är så gott som underhållsfria.

FÖNSTERVALET

– Lasse på bygghandeln var till stor hjälp i valet av fönster, för det är rätt mycket att ta ställning till. Och det handlar inte bara om fönstertyp och modell, som om det ska vara fasta eller öppningsbara fönster, sidohängda eller vridbara. Man måste också fundera på tillbehör, färg och till och med glastyp! Det hade jag ingen aning om. Vi valde låsbara handtag på alla fönster på nedre plan, och vi satte in persienner i sovrummen. Dessutom valde vi solskyddsglas i våra söderfönster och ljuddämpade glas i fönstren mot gatan.

VÅGADE INTE VÄNTA

– Själva bytet gick väldigt smidigt, tack vare Monterat-tjänsten. Det började med att Lasse och snickaren kom hit och mätte. Sedan fick vi en komplett offert på alltihop och det kändes skönt att veta att ingenting tillkommer. När fönstren sedan kom tog det bara några dagar, så var alla monterade och de gamla bortforslade.

Varför vi valde att slå till just nu har med ekonomin att göra. Ett fönsterbyte handlar ju trots allt om rätt mycket pengar och vi vågade inte vänta med fönsterbytet på grund av osäkerheten kring ROT-avdraget!